Наступною скасують відстрочку по навчанню

Наступною скасують відстрочку по навчанню

Після обмеження права на відстрочку для тих хто має родичів з-поміж осіб з інвалідністю, планується скасувати право на відстрочку для тих хто здобуває не першу освіту.

Про це Ukrainian Military Pages стало відомо з джерел, дотичних до підготовки законопроєкту щодо внесення змін до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Нагадаємо, що сьогодні було усунуто законодавчу прогалину, коли по одній тещиній довідці МСЕК отримували відстрочку декілька військовозобов'язаних (чоловік, сини та зяті), водночас з інших родин йшли служити єдині сини.

Підписаний 30 червня закон передбачає, що тепер відстрочку від мобілізації можуть отримати військовозобов'язані, які мають дружину з інвалідністю або одного батьків чи батьків дружини з інвалідністю I чи II групи», за умови, що такі особи не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних їх утримувати.



Ще одна прогалина, яку збираються виправити, це коли чоловік, що вже має дві-три вищі освіти вступає ще в один інститут, оплачує перший семестр, здає документи у ТЦК, отримує відстрочку, і відраховується за несплату або «вчиться» до кінця, потім вступає в наступний заклад, потім в наступний і так скільки завгодно. Часто військовозобов'язані з вищою освітою для оформлення відстрочок вступають у професійні училища на перукарів, мулярів тощо.

Схемам сприяють самі освітяни. Так, у травні у Черкасах, правоохоронцями було затримано директора Черкаського професійного ліцею, який зараховував на навчання чоловіків, які відповідно до закону отримували відстрочки від мобілізації. Попри статус студентів чоловіки не відвідували заняття та повертали директору та його спільниками стипендію, яку отримували.



За чинною нормою закону (абзац 2 частини ІІІ статті 23) відстрочку від мобілізації отримують «здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти». При цьому не важливо скільки людина разів навчається і яку має освіту.

Запропоновані зміни мають зберегти відстрочку лише для тих хто здобуває освіту вперше або здобуває наступний ступень освіти, в тому числі в інтернатурі, аспірантурі чи докторантурі.